Ако ви се похапва нещо ароматно, богато на свежи морски дарове, значи посоката е една - португалската столица Лисабон, а натам ни повежда „Дойче Веле" в едно кулинарно пътешествие.
Въпреки че Лисабон не е морско пристанище, а се намира край бреговете на река Тежу, морето оказва особено значение, най-вече върху местните кулинарни традиции, отпечатък върху които са оставили десетки разкази за морски пътешествия от векове насам. Риба, раци, миди - или с две думи - морски дарове са неизменна част от дневното меню на жителите на португалската столица. Така е и в ресторанта A Fabrica de Santiago.
„Имаме различни традиции в Португалия. Например, в северните части на страната готвим много месни ястия, но тук на юг, всичко се върти около рибата. Кухнята е коренно различна" казва готвачът на ресторанта Карлос Робайо.
Огромен избор от морски дарове предлага най-старият лисабонски пазар Mercado de Ribeiri. Това е и мястото, което Карлос посещава най-често, и откъдето се снабдява с продукти за ястията, които приготвя, и не рядко намира вдъхновение в нови съставки.
„Обичам да се докосвам до продуктите. Да държа рибата в ръце и сам да видя цвета на плодовете. Разбира се, по-лесно би било, ако се обадя на някой търговец, но това не е за мен, затова идвам всеки ден, за да търся сам съставките за храната.", признава Карлос.
Мидите са сред морските дарове, които неизменно присъстват в менюто му. Карлос обаче ги приготвя по една специална рецепта, носеща името на португалския писател Раймундо Антонио де Буяо Пато (1812-1928 г.), известен със своите готварски рецепти.
Мидите преминават през измиване и се поставят в осолена вода. След половин час всички миди трябва да се отворят. Останалите съставки в ястието на Карлос са кориандър, чесън, сол, лимон, зехтин и малко масло.
„Това е едно много просто ястие, свързано с една от най-старите традиционни рецепти у нас. Мисля, че тук няма човек, на който да не му харесва", убеден е Карлос. Кориандърът се нарязва на ситно, а чесънът се настъргва. След това се нагорещява зехтинът и мидите се задушават заедно с чесъна за няколко минути, след което се прибавя малко бяло вино и масло. Накрая идва кориандърът, и съвсем накрая, преди да свалите ястието от котлона - изтискайте лимона. Така се приготвя едно от най-известните португалски ястия с миди, което често се сервира като предястие. За да го добавите към менюто с основни ястия, може да го направите заедно с маринован свински котлет.
„Месото придава на ястието една съвсем различна структура. Изглежда интересно и някак си различно. Гостите ни намират този микс за остроумен",казва готвачът. Котлетите се пържат в зехтин с малко чесън, като се прибавят картофи, и най-накрая мидите. Така се получава и основно ястие с миди.
„Ние португалците, сме големи ценители и гастрономи, и обичаме да се храним. При нас храненето е смесица между ястията, хубавото вино и чудесната компания. Това е, което ценим най-много", обобщава Карлос.
Вкусът е на първо място - ето защо към мидите, без значение дали ще ги похапвате като предястие или не, върви бутилка сухо бяло вино и много време, за да се храните дълго и бавно, в приятна компания.....
по материали на „Дойче Веле"
Снимки: „Дойче Веле"