Foodporn - или как да покажеш, че храните изглеждат красиво

Един нов феномен наречен Foodporn завладява любителите на кулинарията в социалните мрежиСнимки на красиво изглеждащи храни са хит в платформи като Instagramm. Феноменът е наречен Foodporn и само за година броят на снимките в платформата се е увеличил от 80 на 120 млн. Изискванията за това, как да изглежда храната в чинията непрекъснато нарастват, и подобна тенденция не остава незабелязана от сцената на гастрономията.

Ястие с пилешко или зелен Smothie Bowl, в Instagram всичко сякаш изглежда не само цветно, но и апетитно. Снимки на перфектно изглеждащи храни са невероятна мода в мрежата. Един от най-предпочитаните мотиви е купа пълна с всевъзможни цветни храни. Те са част и от концепцията на едно кафе в Мюнхен - Daddy Longlegs. Тук всеки може да похапне подобни здравословни храни в техния аналогов вариант. Създадено е преди три години от Марен Вайс.

 

„Клиентите ни имат големи изисквания към ястията, които предлагаме, да изглеждат така, че да са подходящи да се постнат в Instagram", казва тя. В кафето се предлагат смутита и свежи комбинации, като горски плодове и манго, или спанак с подправки. Тук става дума не само за вкуса на съставките в купата, но и за изкуството да се аранжират. „Винаги търсим симетрията. Например бананите ги оформяме на шайби, в добре изглеждащи редици. За нас симетрията е от много важно значения", продължава Марен.

 

Всеки обичаха вкусната и добре изглеждаща храна, но все пак н трябва да се отива в крайностиИзпипаните в чинията храни са обект на интерес не само в средите на висшата гастрономия, защото отделни заведения и кафета се сблъскват все повече с претенциозни клиенти, за които е важен не само вкусът на храната, но и това как изглеждат в чинията. Виновна за това е точно тенденцията на Foodporn, подета от най-големите фенове на кулинарията. Един от тях е Полина Босдорф от Берлин, която има над 250 хил. последователи в Instagram. Тя списва и блога Living The Healty Choice.

 

„Когато приготвям нещо, в главата ми вече са снимките, които по-късно трябва да влязат в интернет. Под какъв ъгъл например искам да заснема дадено ястие. Това оказва, разбира се влияние и върху стайлинга и формата на храните ми", признава Полина.

 

 

22-годишната берлинчанка е по професия food блогър, и припечелва пари от своите книги и спонсорство. В никакъв случай това не е лесно, тъй като зад визуално добре изглеждащите храни се крие тежка работа. В днешното й меню влизат салата от аспержи и кексчета за десерт.

 

„Хубавото представяне на храните привлича понякога повече кликове, и никой не знае, какво си мисли човек, когато гледа дадено ястие. Тогава определено се случва нещо в нашето тяло, но винаги доставя удоволствие, когато виждаш колко добре може да изглежда храната в чинията", продължава Полина.

 

Храната в последните години е променила нейния мироглед. И нещата не спират до тук - следват къпкейкове, наподобяващи на кактуси и храни в цветовете на дъгата. Популярни са и комиксови герои от говеждо месо и картофи. Забавно нали? Но може би се питате, дали сандвич със сирене във всички цветове на дъгата става за ядене.

 

„Ние нямаме чак толкова добре изглеждащи храни. За нас продуктите си запазват вида и например ягодите си остават ягоди, защото една храна, освен че, трябва да изглежда красиво, трябва да има и автентичен вкус", казва Марен Вайс.

 

И да е здравословна. Ето защо в менюто на Daddy Longlaegs присъстват и плодове от акаи (вид палмово растение, разпространено в северната част на Южна Америка бел.ред.) или киноа.

 

Богата на витамини храна има и на още едно място в германската столица - Juicery. Нейният собственик Сейди Догмус създава различни видове смутита и сокове. Въпреки че е пробвал да впечатли клиентите си, сервирайки им в епруветки, той е далеч от цветни шоу ефекти. „Известно е колко държим на визията, и мнозина се опитват да се възползват от това, но мисля, че нещата, които не съдържат никакви субстанции, а при създаването им се залага само на естетика, бързо отпадат от пазара", споделя Сейди. Ето защо, например паста в цветовете на дъгата, едва ли може дълго да се задържи в менюто, а във времената на дигиталната ера, човек не трябва да си играе с храната, отивайки в крайности и залагайки само на естетиката.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле"

снимки: Living The Healty Choice

 

 

 

Още от същия автор