Кулинарен полъх от Карибите

Кърк Хенри и Трой Лопес Ако искате да изпробвате вкусовете на Карибите, не е необходимо да отидете до Ямайка например, защото в германската столица Берлин има едно местенце, наречено Rosa Caleta, където може да се потопите в ароматите на карибската кухня, предлагана от Трой Лупес и Кърк Хенри.

 

„От нашата култура сме донесли само позитивни неща - като усмивката, защото в Ямайка всички сме свикнали да се усмихваме, без значение за какво става въпрос", казва Кърк Хенри. Той е шефът, докато Трой е главният готвач на ресторанта, намиращ се в берлинския квартал Кройцберг. Нарекли са ресторанта на имената на своите баб и- Rossa Caleta. Двамата се срещат в началото на 90-те години в Париж. Кърк е израсъл в родната Ямайка, следва икономика и работи за различни компании. Трой напуска страната си през 1981 година, за да учи литературознание в Париж, а от 1990 година живее в Берлин. „След толкова дълго време тук се чувствам като у дома си и моите приятели са тук в Берлин", казва Трой. Ресторантът отваря врати през 2009 година в един от берлинските квартали, известен с изключително пъстрата смесица от етноси. Повече от 100 хил. души от живеещите в Кройцберг са мигранти, мнозина от тях с турски корени.

 

„Избрахме това място защото е чудесен квартал. Тук се чувстваме като у дома си. Важно е човек да живее там, където се чувства най-добре, и да работи това, което най-много му допада", смята Кърк.

 

Трой често импровизира, смесвайки европейски и карибски вкусовеВ началото Rosa Caleta е трябвало да служи, подобно на други заведения, като място за срещи между представители на различни култури с предлагане на подбрани ястия, типични за карибската кухня. Кърк и Трой са били отгледани основно от техните баби, от които са наследили любовта си към истинската и вкусна храна. „Баба ми е била най-важният човек в живота ми и винаги, когато в главата ми е дадено ястие, си мисля какъв ли би бил вкусът му, ако тя трябваше да го приготви", признава Трой. Според него е хубаво, че в ресторанта им все още може да се усети духът на техните баби, защото той е направен в тяхна почит и заради тях. Докато е в Париж Трой Лупес посещава курсове за готвачи, като практикува в различни ресторанти. Често приготвя импровизирани ястия съобразно продуктите, с които разполага на момента. В случая приготвя аки с осолена риба, едно от най-предпочитаните ястия в Ямайка, чиито съставки са, лук,чесън, моркови, домати риба и подправки. Това са и основните съставки в карибската кухня. Аки пък е националният плод на Ямайка. В Европа може да се намери основно в преработено състояние. За осоляване Трой използва най-вече риба треска. Основното ястие се гарнира със салата, банани и тестени хлебчета, известни като „дъмблингс".

 

Заради европейското влияние, посетителите на Rosa Calita определят кухнята като смесица от различни вкусове.

 

Мартин Иванов

по материали на „Дойче Веле"

 

 

 

Още от същия автор