Бежанци представят родината си с кулинария

Бежанци представят родината си с кулинарияПроектът „Les Cuistots Migrateurs" им помага да се интегрират по-добре в обществото

Проектът „Les Cuistots Migrateurs" - в превод „туристическа кухня", подпомага бежанци, пристигнали от различни горещи точки във френската столица Париж, да се интегрират по добре в обществото, а с това и на месния пазар на труда.

Работейки в един ресторант, освен това те имат възможност да представят страните, от които идват с помощта на най-различни кулинарни специалитети.

 

Един от включилите се в проекта е 26-годишният сириец Моаджа Хамут, потърсил убежище във Франция преди година. Междувременно започнал работа в ресторанта на местен майстор-готвач. Чрез готвенето иска да покаже една малко по-непозната страна на своята родина - богатството от ястия.

 

„За всички нас е важно всеки да опознае културата ни чрез нашата кухня", казва Моаджа за АФП. Като него са мнозина други бежанци, решили да се включат в „Les Cuistots Migrateurs" в ресторанта „Petit Bain". Инициаторите на проекта искат да покажат, че има кой да оцени способностите на тези хора. „Обикновено представата на хората за бежанците се ограничава с някой лагер като в Кале например, в който виждат хората да стоят зад телените огради. Тук обаче показваме нещо различно. всеки идва за да готви, носи слънчеви очила и говори английски, което е чудесно", казва Луис Жаке, ръководител на проекта.

 

Всеки ден в „Petit Bain" се отбиват десетки гости, на които предстои да поемат на пътешествие, в което да открият кулинарни тайни от цял свят и да поговорят с бежанците, намерили своята нова родина.

 

Мартин Иванов

По материали на АФП

 

 

 

+ФорумЪт

Още от същия автор