Революция на кафето

Мелита Бенц - жената изобретила филтрите за кафеКак една жена променила света на кафето
Ако нещо не ти харесва търсиш начин да го промениш. А ако не ти харесва да вариш кафето по стария начин, търсиш как хем да го направиш без да разходваш ситно смляните кафеени зърна, хем да го направиш по-ароматно. Това се опитала да направи през 1908 година и една прозорлива германка - Мелита Бенц, без дори да предполага, че ще остане в историята като изобретателката на филтрите за кафе.

 

Тогава нововъведението измислено от Мелита било вписано в патентната служба, след което светът на кафето никога не останал същият. Заедно със своя съпруг 35-годишната тогава Мелита създала първата фабрика за производство на филтри за кафе в Дрезден, като първоначално ги правили занаятчийски у дома. Интересът към тях дотолкова се засилил, че скоро малката манифактура се превърнала в голяма фабрика с множество работници.


Томас Бенц разказва как баба му изобретила филтрите за кафеДнес компанията се управлява от нейния внук- Томас Бенц. „Баба ми много обичаше да пие кафе,, което се е приготвяло по традиционния начин- смилано и сварявано във вода.Тя обаче не обичала в чашата и да остава утайка, и така веднъж и хрумнало да постави лъжичка кафе в хартиена торбичка. Така достигнала до идеята за направата на филтри за кафе", разказва внукът и.

 

Материалът за кафеварките също се променял с годините- от месинг през алуминий до порцелан, останала непроменена само формата на филтъра. „Най-вероятно мислейки за това, тя се е ръководила от неща, които днес занимават малцина- удобство, практичност и спазване на хигиена в кухнята", продължава той. Днес кафето се слага в хартиени торбички , които да задържат утайката. Лесната употреба на подобни торбички с кафе станала предпочитана за мнозина любители на кофеиновата напитка.


Филтрите на Мелита променили света на кафетоПрез 60-те години компанията започнала да произвежда освен филтри за кафе и специални машини, като същевременно непрекъснато се работело върху подобряване на филтърната хартия, като се тествали нови и нови видове хартия. „Например тази е доста пореста, и поради това че е доста дебела, пропуска водата, но задържа ситно смляното кафе", разяснява Томас Бенц.

 

Точният начин на направата на оригиналните филтри на Мелита за кафе е тайна и до днес, а основаната някога малка манифактура, в наши дни е международна компания с близо 4 000 служители. Сега разбира се производството на филтри за кафе е само една малка част от оборота на компанията, но си остават нейна запазена марка.

 

Според повечето специалисти сортовете кафе славещи се със своя аромат е по-добре да се пият през филтър. „Филтритр имат доста голямо предимство защото правят кафето още по-ароматно ", казва Щефан Рихтер, шеф на една берлинска пекарна за кафе. Кафето през филтър възвръща позициите си, и в редица заведения в Германия освен еспресо и капучино предлагат и филтърно кафе. „Филтърът позволява по-добра обработка на кафето", допълва преработвателят на кафе Бьорн Кьопке. Така благодарение на една предприемчива жена - Мелита Бенц, днес разполагаме с необикновено простите хартиени торбички за кафе...

 

Мартин Иванов

По материали на „Дойче Веле"

Снимки: "Дойче Веле"

 

 

 

Още от същия автор